NOVES MILLORES A L'ERMITA, ESTIU 2007

Vallibona presenta la restauración de su ermita lograda con aportaciones voluntarias y surgida a partir del robo de la imagen del patrón

 

 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     

FOTOS EMILI FONOLLOSA

Los trabajos de restauración y adecentamiento del interior de la iglesia de la ermita de Santo Domingo, patrón de Vallibona, situada entre Rossell y este municipio,  han concluido, después de la colaboración desinteresada ofrecida por 25 familias vinculadas a la pequeña población de la comarca de Els Ports. MIREU MÉS DETALLS A LA SECCIÓ ACTUALITAT

 
     
 
     
 
     
 

LA NOVA IMATGE DE SANT DOMINGO

Text i fotos Emili Fonollosa

“Sant Domingo mai no ha deixat Vallibona” asseverava el pare dominic Vito Gómez però aquesta població es trobava òrfena del seu patró, des que li van robar la imatge i que ara ha estat substituïda per la que generosament ha regalat una congregació de religioses dominiques de Calataiud.  

El patró d'aquesta població dels Ports “ha tornat” i a més ho ha fet de forma esplendorosa, ja que la imatge donada és una magnífica talla, de proporcions molt respectables i d'impecable factura. El robatori sofert a l'ermita de Vallibona ha donat peu a més a desvetllar-se que probablement es tracta de la més antiga del món dedicada a Sant Domingo. Un reduït grup de vallibonencs va ser rebut amb els braços oberts per les monges del monestir de Sant Josep a la població aragonesa de Calataiud. Allí van recollir la imatge de metre i mig d'altura que aquestes monges van decidir regalar a Vallibona quan van conèixer el robatori sofert a l'ermita. Després, a la nova imatge se li va dispensar una recepció a Vallibona a l'altura de les circumstàncies. La missa en acció de gràcies va estar acompanyada per dos significatius pares dominics vinguts des de València i als qui van acudir a Calataiud, se'ls “va nomenar” padrins de la nova imatge, per la qual cosa van repartir una “estampita” i caramels per a tots els assistents.  

EL MÉS ANTIC 

El rector de Vallibona i Rossell Joaquim Iturat va estar acompanyat pels pares dominics Vito Tomás Gómez i José Antonio Heredia, ambdós professors de la Facultat de Teologia de la Universitat de Sant Vicent Ferrer de València. Vito Gómez va desvetllar que, amb tota probabilitat, l'ermita vallibonense és la més antiga com a tal o com santuari dedicada a S.Domingo. Aquest sant va ser canonitzat el 1.234 (havia mort el 1.221) i als tres anys, ja se li va construir una església, al seu poble natal, Caleruela (Toledo), “però era una església, no un santuari en un contorn no poblat, sí es van donar pressa també per a acabar una capella a la catedral de Osma i també van aixecar aviat una església en la ciutat italiana de Vitervo, però com santuari el de Vallibona deu ser el primer, doncs es va començar cap a 1.239 i ha seguit fins l'actualitat, encara que s'hagen fet modificacions”.  

MESEGUER I COSTA  

Gómez, en la seva llarga intervenció durant la missa, va recordar l'atrafegada vida que va tenir aquest sant i va detallar les característiques del retaule a ell dedicat que va ser restaurat recentment. No va voler deixar passar un detallat esment del vallibonenc José Meseguer i Costa, que va ser bisbe de Granada. Meseguer i Costa, a qui Vallibona i Vinaròs li tenen dedicats sengles carrers, va ser qui va impulsar la creació de la congregació de dominiques, que ara no solament s'estén per Espanya, sinó també per Cuba, Colòmbia, Veneçuela, Congo, Moçambic, Camerun, Ucraïna… Les dominiques de Calataiud amb la seua donació, agraeixen en certa forma tot el que va fer aquest insigne vallibonenc per difondre la devoció per aquest sant. El vallibonenc Teòfil Pitarch, mitjançant Vito Gómez, ha estat l'autèntic artífex que Vallibona torne a tenir en la seua ermita el seu patró, encara que va deixar ben clar que ara com ara, la imatge es quedarà a la parròquia i allí seguirà mentre l'ermita no reunisca condicions de seguretat. La imatge, que va ser robada datava de 1.940, no ha estat recuperada; per als vallibonenses, tenia un gran valor sentimental, encara que el seu interès artístic era escàs pel que pocs beneficis econòmics van deure obtenir els seus lladres.

Pique damunt de les fotos següents per veure-les més grans...

.

LES FOTOS DE MIGUEL GONZÁLEZ

El veí de Vinaròs Miguel González, gran aficionat a la fotografia, ens ha oferit les imatges que va realitzar per Vallibona, sobretot de l'ermita de Sant Domingo. Les repodruïm a bona resolució perquè són de gran qualitat, per tant, qui vulga veure-les bé, haurà de clicar en cadascuna d'elles.