titol.gif (3120 bytes)

RECULL DE DIVERSOS CONTINGUTS DEL 2012

MIREU TOT SOBRE LA ROGATIVA 2012

Recordeu continguts variats del 2011

-Vallibona va estar protagonista, el dissabte 2 de juny per un equip que concursava a la I Marató Ornitològica “Comarca dels Ports” organitzada per l’Ajuntament de Cinctorres els dies 2 i 3 de juny. L’equip ja venia de fer un altre recorregut al voltant del pantà d’Ulldecona, Tinença de Benifassà. Aquest equip va triar el terme de Vallibona per fer un tram de la Marató,. Des de la punta inferiror del terme “El Pinet”, seguint la vall del riu Cèrvol, va establir diferents estacions d’escolta i visualització, amb una durada de cinc minuts, anotant les dades de les espècies així com les dades geogràfiques amb GPS. Les estacions van ser establides punts estratègics al costat de la pista de Rossell a Vallibona, La Fou, Hostalàs, Molí la Torre, entrador de Vallibona La Torreta, entre d’altres, per acabar al Pla de Santa Agueda.


ESCOLA TALLER ELS PORTS A VALLIBONA (3x4.info)
 

Javier  Leyva Ríos -Belén Hernández fa fer nombroses fotos de la FESTA DE SANT DOMINGO DE LA CREU

  

Mireu totes les fotos de la FESTA DE SANT DOMINGO DE LA CREU


Recordant una gran peça de caça a Vallibona, mireu un altre vídeo

Mireu alguna de les imatges de les passades festes de Setmana Santa, quan el poble es va tornar a omplir de gent. Visiteu la secció PASQUA 2012

Profor elige Vallibona para su asamblea estatal


La Fundació Caixa Carlet va organitzar 21 d'abril dintre del cicle CASTELLS DE MUNTANYA una excursió a Vallibona. El dedicaren a recórrer part dels antics camins de carboners de Vallibona a Morella. Van pujar al Turmell (1276 m) des del Santuari de la Vallivana i descendiren a la vall del riu Cérvol per l’ombria del Turmell travessant una extensa roureda, per fi a Vallibona. Fotos Jose Manuel Serret Jovani


Vallibona, vista des de la carretera a Rossell

 
Audiovisual de la Festa de Sant Antoni 2012 a Vallibona per Carles Cabrelles celebrat 28 de gener de 2012 (Rama) i 4 de Febrer (santantonà)


Conferència sobr qualitat de vida i benestar psicològic als majors

El dissabte 4 d'agost de 2012 es va fer la II Jornada d'Anellament d'Aus dirigida per l'ornitòleg Joan Castany i Alvaro del Grup Au d'Ornitologia. Aquesta jornada d'anellament científic d'ocells salvatges va tenir com estació les proximitats de l'ermita de Santa Agueda, ermita d'estil Romànic de Reconquesta que recordem està en perill d'enfonçament. El biòleg i especialista en anellament Joan Castany i Alvaro del Grup Au d'Ornitologia recollí els ocells de les xarxes, els anellà i mostrà als participants els exemplars capturats. L'activitat estava organitzada pel Col•lectiu Avinsilona de Vallibona, en col•laboració del Grup Au d'Ornitologia . Es va fer amb objectius didàctits als 21 assistents la majoria xiquetes i xiquets que passen estos dies a Vallibona Entre les espècies anellades podem destacar: Bectort, Pit-roig, mosquiter pàl.lid, Raspinell, Primavera.

Exposició de pintura "Pinceladas de mi tierra" de la pintora autodidacta de Fredes, Mª Ángeles Boix. A l'Antic Hospital. 18'00h a 20'00h - A les Antigues Escoles - Taller de ceràmica infantil

ACTIVITATS DEL COL.LECTIU AVINSILONA

El proper dijous 16 d'agost de 2012 a les 22 hores des de la plaça de sant Antoni partirà la Marxa Nocturna de la Lluna Plena, si el temps no ho impedeix gaudirem de la lluna plena d'agost. El recorregut aprofitarà el camí de la Ruta Botànica que travessa per la fonteta Fenàs fins al camí del Davant, després seguirem per la nova sendera que va netejar reciement la Brigada del Parc Natural de la Tinença de Benifassà i que es pren just al pont del riu Cervol de la carretera de Vallibona. L'activitat organitzada pel Col·lectiu Avinsilona de Vallibona, en col·laboració amb l'ajuntament de Vallibona i el Parc Natural de la Tinença de Benifassà pretén complementar l'oferta cultural estiuenca al poble.

El proper divendres 18 d'agost de 2012 a les 7 hores des de la plaça de sant Antoni, com es costum els darrers anys la caminata estiuenca. Enguany des de Vallibona a Herbers amb dificultat és mitjana-alta. Cal recalcar que la tornada corre a compte de cada participant, per això la vespra anterior tenim pensat deixar cotxes al lloc establert, per tal de fer l'últim tram a Herbers amb cotxe donat que transcorre per camí asfaltat.

Els que vulguen reservar plaça per dinar al restaurant d'Herbers tindran que apuntar-se a les llistes que previament es penjaran al Garxo i l'Hostal la Carbonera, on es penjarà també el menú oferit que ronda el 12 euros a pagar per cada comensal. L'activitat organitzada pel Col·lectiu Avinsilona de Vallibona, en col·laboració amb l'ajuntament pretén complementar l'oferta cultural estiuenca al poble.

L´Ajuntament ha obert un grup al facebook, apunteu-vos i estareu sempre al dia: http://www.facebook.com/vallibonanoticies

-Una de les jugadores de l’equip olímpic espanyol de waterpolo femení té arrels vallibonenques. Esta jove catalana, Ona Meseguer Flaqué, és filla d’un vallibonenc, Conrado Meseguer. A pesar de residir a Catalunya, tant ella com la seua família sempre han estat vinculats al poble. Tota Vallibona està molt animada amb la notícia i amb els Jocs Olímpics i s’ha despertat una gran afició cap a l’equip d’esta esportista. La jove, amb el dorsal 10, destaca dintre del conjunt espanyol per la seua força i precisió. Este equip ha aconseguit medalla de plata en la final contra Estats units, un gran premi per a les jugadores. Amb Ona Meseguer, els Jocs Olímpics estan un poc més prop. DE COMARQUESNORD.CAT.

-“Es un orgullo que las niñas quieran ser ahora jugadoras de waterpolo”, dice Ona Meseguer, una de las chicas de esta selección memorable. Habla una medalla de plata en los Juegos Olímpicos de Londres. España, después de perder en la final ante Estados Unidos (8-5), se congratula de un torneo magnífico, cabeza bien alta en la ceremonia de la entrega de medallas. “Ellas han estado muy fuertes”, explica Meseguer. “Estábamos puestas, pero no nos estaban los goles. Lo hemos dado todo. Estamos muy orgullosas, pero la derrota siempre duele, Mañana seremos más felices, es algo histórico”. de ABC.


Manuel García ofereix una exposició i xerrada sobre fòssils i dinosaures, a Vallibona, organitzada per Amics de Vallibona

El divendres 3 d'agost es va fer un recital-homenatge als 50 anys de la Nova Cançó, 1961-2011 a cura de Joan Castany i Alvaro. L'activitat organitzada pel Col•lectiu Avinsilona de Vallibona, en col•laboració amb l'ajuntament pretenia complementar l'oferta cultural estiuenca al poble. Joan Castany i Alvaro, natural d'Onda, professor de valencià en un institut de Castelló, Doctor en Biologia, a més de les seues tasques professionals es dedica al món de la música, dels fòssils i de les aus. L'any passat va oferir un homenatge a Miguel Hernández, a Vallibona on es van llegir poemes del poeta i va cantar poemes adaptats d'autors com Joan Manuel Serrat. En aquesta ocasió, la nit va ser un homenatge a la gent de la Nova Cançó, moviment cultural, social polític que va sorgir als Països Catalans als anys seixanta, en defensa de la nostra cultura i de la nostra llengua. Joan va fe davant nombrós públic un recorregut històric de la Nova Cançó i interpretà temes de Sisa, Raimon, Maria del Mar, Serrat, Llach, Sau i Obrim pas.

 
Recordant a Vallibona la Nova Cançó, amb el professor, ornitòleg, biòleg, arqueòleg, etc. Joan Castany,
mireu un altre vídeo
 

 

LA FESTA DELS QUE HAN ARRIBAT AQUEST 2012 AL MIG SEGLE

L´Ajuntament de Vallibona, un any més, va voler col.laborar en la festa dels qui compleixen 50 anys i els va oferir a cadascun dels que pogueren assistir un bonic pergamí amb una preciosa dedicatòria poètica. L´alcalde Juan José Palomo els ho lliurà personalment a cadascun d´ells, remarcant que tot i que molts han hagut de marxar del poble, sempre se´n recorden d´ell i hi tornen. El lliurament es va fer en acabar la missa oficiada per Mossén Joan Andrés, qui pronuncià una emotiva homilia en la qual recordà que ell en el seu dia també va tenir el goig de participar en aquesta celebració anual. Després del lliurament, els que complien 50 anys i les seues respectives parelles convidaren a cocs i cava a tots els qui s´aproparen al perxi de l´església per compartir aquesta significatiu aniversari. Com no podia ser menys, tot es va cloure en un sopar de germanor dels "protagonistes" de la festa, a l´Hostal La Carbonera, on no faltà un pastís d´aniversari i un record a cadascun, consistent en una copa de cristall de Bohèmia, amb el nom de pila gravat. Van participar José Allepuz Segura, Pepita Meseguer Martí , Mª Carmen Meseguer Segura, Mª Jesús Martí Mestre, Montse Sanjuán, J.Emili Fonollosa Antolí, Paco Cerrillo Alcalá, Lolin Beltrán Fonollosa i Sebastian Jiménez García; uns són nascuts a la mateixa Vallibona i altres, vinculats al municipi.

 
     
 
     
 
     
 


L´Ajuntament de Vallibona lliurà un pergamí als que compleixen 50 anys

 

Passejant per l'Història recent. Memòria Històrica a Vallibona

VICENT GUAL ORTI

Unes trenta persones van participar en l'activitat organitzada per l'Associació Amics de Florencio Pla Meseguer la Pastora dissabte 13 d’Octubre a Vallibona, Els Ports. L'excursió ens va apropar als escenaris dels maquis, una lliçó de Memòria Històrica de les nostres comarques, l’indret on fou assassinat, el 12 d’abril del 1938 Jose Vicente Pla Meseguer, germà de Florencio Pla Meseguer (La Pastora). La mort va coincidir amb el pas del front de guerra pel terme, Fidel Guimerà del mas de la Gatellera a Vallibona i José del mas de Simfores de la Pobla de Benifassà, basant-se en el seus records ens van ajudar a entendre el que va passar i les vivències que van viure personalment en temps dels Maquis a Vallibona a la comarca dels Ports. El Front republicà al seu pas pel Peiró Trencat, va sofrir una masacre per l'aviació franquista que va trobar un bon lloc per llançar bombes i trets al soldats republicans que anaven travessant per aquest indret despullat de vegetació. Després el front de guerra republicà es va concentrar principalment a la serra del mas de Marta. Per tal motiu, l'artilleria franquista des de la serralada del Turmell i per la zona de Vallivana van disparar bombes indescriminadament al masos de la zona. La gent es va refugiar a la cova dels Portals de Marta fins que va passar el front de guerra en retirada cap al nord. Fidel ens explica al video les diferents versions sobre la mort del germà de la Pastora a 10 metres de la Fontanella, així com Florencio Pla Meseguer La Pastora que va salvar la vida en fugir per una altra direcció. Podeu visualitzar o descarregar el vídeo penjat al Youtube a: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_s4-p0GxjZA

A l'Ajuntament de Vallibona poden gaudir del quadre de paper arrissat que al 53 Sexeni de Morella mostrava la façana de l'Església de l'Assumpció de Vallibona, amb la ceràmica de la rogativa, i el perxí, així com la representació de la carbonera i el carbó que adornaven el carrer del Pilar. Des de l'Ajuntament es vol agraïr al veïns del carrer la donació d'aquesta obra, a més de felicitar-los pel esforç i el treball realitzat, gràcies a tots ells poden gaudir d'aquest record del municipi.