Fotos antigues de Vallibona i vallibonencs

(aquesta pàgina triga a carregar perquè té moltes imatges)

 
     
 
     

 
     

 
     

 
     

 


Estela discoidea, interesantísima pieza arqueológica en el Cementerio Viejo de Vallibona (provincia de Castellón). Foto Arq. J. Jimeno García

Publicada en Valencia Atracción. Revista de la Sociedad Valenciana Fomento del turismo.. 1951 (enero), 192, p. 1. (enviada per Àlvar Monferrer)

Selecció d'imatges enviades i comentades per Puri Ortí Meseguer:


.
Aquestes dues fotos estan datades entre 1962 i 1964 i són de la campaya del clavell a Vilassar de Mar (Maresme, Barcelona). On moltes noies de Vallibona van treballar de temporers en la selecció i embalatge de clavells (entre elles la meva mare, Ramona Meseguer Puig). Les noies que surten en la foto més petita, són totes de Vallibona (la meva mare és la que olora els clavells). I en la foto més gran hi veiem altres treballadors i treballadores que venien de la zona del Ports i Alt Maestrat, també d'Andalusia, altres del mateix Maresme (com l'encarregat,...).
 


Una altra foto de la campanya del clavell a Vilassar de Mar (any 1962) on la meva mare va treballar de temporer. Veiem tres amigues, totes tres del poble de Vallibona: - la meva mare, asseguda (Ramona Meseguer Puig) - Ramoncita Meseguer ( del carrer pla) - i Victoria Ortí. Totes tres, modernes i trencant esquemes: "les tres primeres noies en pantalons que es van veure a Vallibona" (o això, sempre, m'ha explicat la meva mare...).
 


És una foto de la meva mare (Ramona Meseguer Puig a l'edat de 13 anys) en el seu últim curs d'escola (any 1955). Està fotografiada amb la colla d'amigues de l'escola en una de les sortides al camp que feien acompanyades de la mestra ( la meva mare és la del darrera del tot, al mig).
 


Aquesta data de 1957 (aproximadament), hi podem veure algunes noies de Vallibona que van marxar, de "temporers", a plegar avellanes a La Masó (Tarragona): - la meva mare, Ramona Meseguer Puig (la de la brusa blanca) - la meva tia, Paquita Meseguer Puig ( la de la faldilla blanca) - Victoria Ortí ( al costat del noi amb ulleres) - Rosita Ortí (detrás de la meva mare) - els altres són gent de La Masó, la resta de la quadrilla i els amos
 


Aquesta foto està feta l'Agost de 1981 a Vallibona (concretament al carreró de la Codina). Hi veiem als meus avis (l'abuela Vicenta Meseguer Segura i l'abuelo Joan Ortí) acompanyats per un dels seus fills ( el meu pare, Valeriano Ortí, en posició de futbolísta) i de Santiago Miró (de casa el Molinet, "germà de llet" del meu pare, es a dir, que la meva àvia li va fer de dida)
 


Aquesta està feta al cobertis del Mas de la Clapisa, cap 1965 i podem veure a la meva abuela, Vicenta Meseguer Segura, amb el seu nét a la falda, Pepe Ortí (el meu cosí) i al costat està el tio de la meva abuela, José Meseguer Jovaní (conegut per "l'abuelo Pruneres o Pruneretes").
 


Sobre la juventut de la meva mare: A la foto hi veiem tres amigues a la sortida de missa per la festivitat de Pascua o de Corpus (any 1958-59). La foto està feta a la Font del Planet. Hi podem veure a la meva mare (la del vestit de flors); al seu costat a Carmen Mestre i asseguda a Victoria Ortí.
 


Nois de Vallibona fent la mili. Els meus pares només han identificat amb seguretat tres d'aquests nois que podien pertànyer a la quinta de 1924 o 1925 :
- El que està plantat amb el barret a la mà era: Macià de la Fou.
- El que està assegut i no porta barret era Enric l'aguatzil.
- I el que està plantat al seu costat, a la dreta de la foto era Ramón de Carpia.
- Els altres dos, posiblement un era un cosí de la meva iaia i l'altre no ho sabem.
 


Aquesta foto és una de les més antigues que tinc: es de quan el meu avi, JUAN ORTÍ MESEGUER, va fer la mili. He averiguat que era de la Quinta de 1926 i que va fer el servei com assistent al cos d'enginyers de Barcelona; ell sempre deia que fent encàrrecs i portant cartes va conèixer tot Barcelona.És el segón per la dreta (segons mires la fotografía) dels que están asseguts i fa un timid somriure. Possiblement, potser, hi ha algú més del poble a la fotografía pero els meus pares no m'han sabut dir res més, i el meu avi fa temps que que va morir.
 


Aquí te n'envio un altra que potser és més antiga que l'anterior peró no la he pogut datar. És una foto del tio de la meva iaia Vicenta Meseguer Segura ; el meu pare el coneix per l'abuelo Rafel del Molinet.

Consulteu més fotos....

FOTOS ANTIGUES II                       FOTOS ANTIGUES III

"Amics de Vallibona" agraeix a les comissions de festes la col.laboració per poder recollir totes les fotos antigues i als qui ens han aportat imatges directament a vallibona.net

back1_b.gif (9867 bytes)

1mailc.gif (2663 bytes)