L'ACTUALITAT DE L'ASSOCIACIÓ

ACTES DE LA NOSTRA ASSOCIACIÓ PER A LES FESTES 2011

15 d´agost, "AMICS DE VALLIBONA" us oferirà a Vallibona per primera vegada una actuació amb la millor música de jazz a càrrec de la BIG BAND de l´Escola Municipal de Música d'Alcanar.

DIUMENGE 7 D´AGOST
11:00h.
Presentació i repartiment de la revista “L’ Esquirolet de Vallibona”, nº 4, editada per l´Associació cultural “Amics de Vallibona” a les Antigues Escoles.
I després
de la missa es farà entrega del guardó “L´Esquirolet de l´any” a Teofilo Pitarch i Vives, atorgat per l´Associació Cultural “Amics de Vallibona”. 

DIUMENGE 14 D´AGOST
Al matí, repartiment del material per a l´elaboració dels "Farolets de Meló de moro", a càrrec d´“Amics de Vallibona”.
Els nens amb els "farolet de Meló de moro" participaran en la processó.  En acabar la processó, es farà l´entrega de regals a tots els participants.
 

17:00h. Concurs de façanes engalanades pel recorregut de la processó de St. Rosari, convocat per l´Associació “Amics de Vallibona”: 

DILLUNS 15 D´AGOST
19:30h. Actuació de música de jazz amb la BIG BAND DE LA E.M.M.A. (Escola Municipal de Música d´Alcanar).
Director: Leo Tejedor.
Organitza: Associació Cultural  “Amics de Vallibona”.

L´últim dia de festes, és a dir, dilluns 15, dia de la Mare de Déu, a la tarda, “Amics de Vallibona” portem al nostre poble una singular actuació de joves músics d´Alcanar que han format una paculiar banda de música amateur. La Big Band creada per l'Escola de Municipal Música d'Alcanar està formada per una vintena de músics de diferents generacions que recupera l'essència de les big bands més conegudes dels anys 40 i 50 del s. XX. Estàndards del jazz i adaptacions d'altres estils com el soul i el funk. Sonaran Sonny Rollins, Dexter Gordon, James Brown, Bobby Mcferrin, Marc Taylor.... La direcció corre a càrrec del prestigiós músic de jazz benicarlando Leo Tejedor. El seu nom prové de l’anglès i literalment significa gran banda. Altres noms que s’utilitzen son jazz band, stage band o jazz orchestra. Tot i que és poc utilitzat, el terme català més apropiat seria orquestra de jazz. Una big band típica està composta aproximadament per una quinzena de músics i conté saxos, trompetes, trombons, guitarra elèctrica i secció rítmica (habitualment piano,contrabaix, baix elèctric i bateria). Aquesta tipologia de formació musical ha arribat fins a l’actualitat, i són programades per clubs i festivals. A Catalunya n’existeixen diverses. Els festivals de jazz de Terrassa i de Barcelona, i el Festival Internacional de Dixieland de Tarragona són certamens en què habitualment participen. A partir de gener de 2010, començà la big band a l'EMMA. “Amics de Vallibona” vol agrair a la big band canareva les facilitats donades per poder pujar a Vallibona a oferir-nos una actuació.

Abril 2003

 "Amics de Vallibona" celebrà en aquestes festes de Pasqüa reunió de la junta directiva en la qual es dissenyaren les activitats de cara a l'estiu, a banda de passar comptes. Entre les diverses propostes estudiades, es decidí contactar amb un grup de jotes de les Terres de l'Ebre, per tal d'una possible actuació de cant i ball pels carrers del poble. També hi ha la possibilitat de fer una exhibició de cavalls, la difusió de les activitats per televisió comarcal i una conferència sobre els maquis, ara que se n'ha publicat un altre llibre. A banda d'això, s'acordà demanar la col.laboració de tots els socis (122 de pagament), per escollir l'Esquiroler de l'Any 2003, distinció que es lliurarà durant el mes d'agost. Així mateix, l'associació cultural es posarà en contacte amb el col.lectiu Avinsilona, recentment creat a Vallibona, per tal de col.laborar mútuament en l'organització d'activitats. Per altra banda, en l'aspecte econòmic, es passà balanç positiu i es valorà  la subvenció rebuda des de la Diputació Provincial de 750 euros. Així mateix, es va voler destacar que la pàgina web de l'associació, que reflecteix qualsevol aspecte o novetat del poble, ja està a punt d'arribar a les deu mil visites.

-Pròximament, posarem la llista renovada de socis i el balanç de comptes.

Estiu 2002

Vallibona va estrenar el seu himne oficial cantant la banda de Penyaherbés i el cor parroquial

EMILI FONOLLOSA

La població de Vallibona va viure un dels actes culturals més importants dels últims anys amb l'estrena oficial de l'himne de Vallibona, que han creat Josep Vicent Serret i la seua filla Anna, comptant amb l'ajuda de Paco Vives.

L'església parroquial es va omplir per complet d'espectadors que van assistir a aquest acte convertit en tot un esdeveniment, perquè fou interpretat per la banda Penyaherbés, de la població ancestralment agermanada amb Vallibona Peñarroya de Tastavins i d'Herbés, a més d'un grup de veïns formant el cor.

La banda va oferir un concert amb algunes de les seues obres més destacades. L'estrena de l'himne va ser precedit per una entrada musical solemne i la lectura de retalls de la història de la població, com la carta pobla concedida el 1233. L'Associació Musical Penyaherbés va entregar al president de l'associació cultural “Amics de Vallibona”, organitzadora de l'acte conjuntament amb l'ajuntament vallibonenc, una placa en agraïment per haver pensat en esta banda per a l'estrena de l'himne. Fins a tres vegades es cantà l'himne, musicat per la banda, ja que es va animar al públic a què el cantara també, repartint la lletra del mateix entre tots els assistents.

cercavilacapdevila.jpg (29340 bytes) cercavilaportalet.jpg (23692 bytes)

Abans d'este brillant acte, la banda Penyaherbés va protagonitzar un cercavila per tota la població, acompanyada de les reines i dames de festes i les autoritats tant de Vallibona, encapçalades per l'alcalde Federico Guimerá, com de Peñarroya, amb l'alcalde Romà Roda.

El director de la banda de música Francisco Grau Pérez, qualificava l'himne com “una peça original, alegre, no arriba a ser sinuós, solemne, reflecteix bé el que és el poble, a més és fàcil de tocar, qualsevol banda que vinga ací hauria de tocar-lo”. La banda va entregar el guió i les partitures originals a “Amics de Vallibona” perquè qualsevol banda el puga interpretar.

himne.jpg (27076 bytes) himne2.jpg (33357 bytes)

SET SEGLES DE GERMANDAT

Set segles porten agermanades les poblacions de Vallibona i Peñarroya de Tastavins. Tot va sorgir quan en el segle XIV, set joves de Vallibona van partir a la recerca de parella, atés que una epidèmia havia deixat la població sense dones. Les van trobar a Peñarroya i amb elles es van casar. Encara que la romeria de Vallibona a Peñarroya es realitza només cada set anys, en record d'aquells set matrimonis que van evitar el despoblament d'aquesta població dels Ports, cada estiu es desplacen autoritats vallibonenques i penyarrojencs d'un poble a un altre. Esta vegada, el contacte ha sigut major amb la presència dels músics per a estrenar l'Himne. L'alcalde penyarrojenc deia que “ja estem pensant en la pròxima romeria, hem de superar la recepció que vam preparar en l'anterior”.

L'alcalde destacava la vitalitat cultural del seu municipi des de 1992, quan va començar a promoure's el museu etnològic. A més, a l'ermita de la Mare de Déu de la Font, on van pernoctar els set joves vallibonenques fa set segles, s'ha creat un museu d'interpretació del porcí. Així mateix, es recupera una església gòtica i s'obrirà en breu una delegació del parc temàtic sobre dinosaures Dinópolis, on podran contemplar-se les restes de dinosaures trobades a Peñarroya.

pancartes.jpg (16427 bytes)
L'associació regalà una banderola per engalanar els balcons

 

bulltetí informatiu juliol 2002

Les activitats de la nostra Associació s'han destacat pel que podem dir el voluntariat. Amb pocs diners però si amb molt de treball per part dels socis hem anat fent moltes coses posant el poble durant les festes ben bonic. Un any més us invitem a tots que vulgueu ornamentar les fatxades i balcons amb tota classe d'elements decoratius.

L'Associació ha preparat per als socis una banderola assenyalant que estem de festa. Tots els que estigueu interessats en posar-la al balcó o finestra de casa podreu pasar a recollir-la els dies anteriors a les festes El preu al mercat és de 12 euros, però gràcies a la generositat d'un soci que ens ha regalat la roba i al treball d'uns altres que les han cosit, sols hem tingut de pagar la impressió (5 euros aproximadament) de la que s'en fa carrec l'Associació. Això si, sols en tenim una per cada cap de familia soci que la vulgue posar al balcó.

El diumenge, dia 11, a l'església, després de la Missa, l'Escola Gregoriana Josep Estellés de València farà un petit concert de cant gregorià i possiblement hi haura també una xerrada curta sobre el personatge il-lustre José Meseguer i Costa, arquebisbe de Granada, fill del nostre poble.

L'acte més important aquest any el farem conjuntament amb l'Ajuntament. Serà la inauguració oficial de 1'Himne,el diumenge dia 11 d'agost per la vesprada. El tocarà la Banda de Música de Pena-Roja i el cantarà el poble de Vallibona, manifestant una vegada més la germanor entre els dos pobles.

Abans hi haurà un assaig general dels músics i cantors. Es per això que invitem a tots els que el vulguen cantar, que vinguen al assaig. Després la Banda de Música farà una Cercavila pel poble i a continuació un Concert en el que la pesa en este cas més rellevant serà el Himne de Vallibona.

Per sufragar gastos, una vegada més, Núria i Josep posen el seu granet d'arena: Ens han regalat un moble rustic per poder posar tots els aparells de música. Volen que el rifem a benefici de l'Associació. És bonic vore com els forasters s'integren, participen i arrimen el muscle en totes les coses de Vallibona. Núria i Josep, gràcies.També tindrem oportunitat de participar en la lotería nacional en un sorteig del mes d'agost.

Com ja es costum en aquest últims anys, anirem d'excursió per patejar el nostre terme. De moment hem assenyalat Castell de Cabres, però és molt possible que hi hagi un canvi. Ja ho comunicarem en el moment oportú.

Aquest any l'Aplec dels Ports se celebra a Herbés. Ens han invitat a participar en una gran exposició de tota la comarca. Hem pensat que una de les coses que més ha identificat el nostre poble ha estat el carbó. Per això participarem amb un panel de fotografies de l'any que a festes vam fer les carboneres.

ASSEMBLEA GENERAL DE SOCIS

el divendres, 23 d'agost de 2002, a les 6 de la vesprada, al local de les Escoles Velles, amb el següent ordre del dia

-Salutació del President.
-Lectura i aprovació, si s'escau, de l'acta de la Junta General anterior. -Estat de comptes de l'Associació.
-Renovació de càrrecs directius. Proposta d'activitats.
-Precs i preguntes.

 

ANTERIORS INFORMACIONS

DIA DE L'ASSOCIACIÓ

-"Amics de Vallibona" celebrà aquestes pasqües una assemblea, en la qual com a principal acord es va resoldre dedicar un dia de les festes a l'associació. Probablement, aquest dia serà el diumenge 5 d'agost i les activitats previstes en principi són: tòmbola popular, adornament de balcons, conferència dels historiadors Alfred Gómez i J.Antoni Gómez sobre l'església parroquial i les seues pintures, teatre popular i sopar de sobaquillo. També s'informà que l'Ajuntament ha aprovat una subvenció per a l'associació de 50.000 pessetes. Així mateix, es va valorar la bona acollida de la web de l'associació, perquè rep constantment visites.

Associacio.jpg (12077 bytes)

Imatge de la reunió d'aquesta Pasqua

-L'Associació expressa el seu més sentit condol a TEÒFIL PITARCH VIVES, un dels impulsors de la mateixa i gran estudiós de tot el que és vallibonenc, per la recent mort de la seua mare.

--L'Associació està col.laborant en l'elaboració del llibret de festes 2001.

 

ANTERIORS INFORMACIONS:

NOUS SOCIS

José Prieto Bayona, Agustin Vidal Ferré, Maria Rosa Sabaté Llatser, José Miguel Orti Sabaté, José Joaquin Castejôn Jovani,Concha Pitarch Vives, Lucía Llopis Vives, Yolanda Ortí Sabaté, Angel Castejón Gómez Mar¡ Angeles Castejón Jovaní,Inmaculada Prito Pitarch, José Miguel Ortí Llopis Rosa, Lidia Ortí Sabaté, Marisol Jovaní Salom i Rafael Castejón Jovaní.

SUGERENCIAS DE LOS SOCIOS

Se abre un espacio de tiempo, hasta Semana Santa, fecha en la que está anunciada la próxima reunión de la Junta Directiva, para que los socios puedan presentar sugerencias de cara a las próximas actividades del verano. Sin duda que se hará como en estos dos últimos años la excursión a pie por nuestro término, no está determinado el lugar. Se ha hablado de continuar el trabajo realizado en los años anteriores e intentar, bajo el lema de "El Museu al carre?, adornar las fachadas de las casas con utensilios antiguos que todos tenemos, i otras muchas cosa, pero insistimos en que nos gustaría oir la opinión de los socios, haciéndonos llegar sus sugerencias, cosa que agradeceremos.

COMUNICACIONES

* Se ha registrado un video de las Fiestas Vallibona'2000, de tres horas de duración. Si alguien está interesado en adquirir-lo al precio de 2.500 Ptas, puede comunicarlo al secretario de la Asociación, Paco Vives, Tel. 977500995, y se hará lo posible para entregarlo en Semana Santa.

* Se ha editado como los afíos anteriores un calendario de Vallibona, con datos de interés para todos. Lo podréis recoger en las fiestas de San Antonio en Vallibona.

calendari.jpg (24960 bytes)

* Recordaréis que el número de la rifa de la cesta de este verano fue el 827. Hasta el momento no ha salido la persona agracíada. La Junta Directiva ha acordado que sea para todo el pueblo.

* También queremos dar a los socios la oportunidad de poder comunicar, preguntar, opinar o sugerir, lo que deseen en el espacio del boletín que a partir de ahora titularemos: "La veu dels socis".

* Y por último reiterar el más sentido pésame a los familiares de las socias difuntas: Dolores Cardona Meseguer y Carmen

MAJORIA D'EDAT

La Associació "Arnics de Vallibona" ha arribat a la majoria d'edat. Si és veritat que és jove  quant al temps, és experimentada quant a activitats, i diríem que en nota excel.lent. És per aixó que el nostre president, Ramon Guimerá Meseguer, ha volgut donar el pas democrátic de les eleccions: "Tota Junta Directiva amb el president al capdavant que no estiga elegida pels socis, mai no tindrá la majoria d'edat".

Totes les associacions tenen uns socis fundadors i al principi una Junta Gestora. Ramon ha sigut soci fundador i el president d'esta Junta. Repetides vegades ha insistit en la necessitat de convocar eleccions per donar-Ii a la Associació, segons ell, la categoria que es mereix. La resta de la junta feiem orelles sordes perqué creiem que l'Associació encara necessitava de la seua labor com a president, fins que ha arribat el moment que ha plantat el seu ultimatum, manifestant que ell igual continuará treballant per l'Associació.

Es va fer una Assemblea General i la renovació de la Junta Directiva. Van cesar el President Ramon Guimerá, el Vicepresídent Paco Pitarch, la Tesorera Carmen Mestre i els Vocals Lluismí Campos, Tere Izquierdo i Francisco Roca. Es va fer I'elecció de cinc membres nous per completar la Junta Directiva havent eixit elegits Joan Serret en 38 vots, Juan Ramon Segura en 22, Hermenegildo Querol en 13, Angel Castejón en 11 i Josep Rigol en 9.

A I'enderná es féu reunió dels membres directius per constituir la nova Junta, havent quedat de la següent manera: President., Joan Serret; Vicepresident, Juan Ramon Segura; Tresorer, Eduardo Pitarch; Secretafi, Paco Vives; Vocals, Santi Meseguer, Hermenegildo Querol, Teófil Pitarch, Emili Fonollosa, Vicent Cuartiella, Ángel Castejón, i per decisió de la Junta, Ramón Guimerá Meseguer continuará unit a la Junta com a vocal.

Paco Vives, Secretari