titol.gif (3120 bytes)

RECULL DE DIVERSOS CONTINGUTS DEL 2013 i 2014

La primera nevada de la nova temporada arribà aquest dissabte 16 de novembre (fotos de J.M.Serret i J.Guimerà)

Dissabte 19 d´octubre va morir a Vinaròs l´exalcalde de Vallibona Delfín Altaba Dolz a l´edat de 80 anys. L'enterrament va ser diumenge, 20 d'octubre a l'esglèsia de Vallibona.

La coral Garcia Julbe i Anna Serret, reestrenaren l´orgue de Vallibona, restaurat per la Fundació Blasco de Alagón, a petició d´"Amics de Vallibona".

 

Audición del Órgano de Vallibona

Una vez puesta en marcha la sonoridad del órgano de la iglesia de Vallibona, por parte de Rosent Aymí, que durante tantos años ha estado en silencio, se pretende hacer un Concierto participativo de la audición del órgano. Oiremos cómo suena y qué posibilidades tiene tras muchos años de silencio, aunque la inauguración de su restauración completa será más adelante, en el año 2014. Este sábado día 12, festividad de la Virgen del Pilar y tras la misa que ofrecerán aquellas personas de Vallibona que cumplen este año los 50 años a las 7 de la tarde, se ofrecerá el Concierto de audición del órgano en el que participará la Coral "García Julbe" de Vinaròs que se traslada expresamente a Vallibona con el siguiente programa:

-Preludio y Fuga en sol menor BWV 558 de J.S. Bach interpretado por Anna Serret Almerara (hija del vallibonense José Vte. Serret "Peraire")

-Fugueta, de G.F. Händel a cargo de Enric Melià.

-Sonata, de J.Moreno Polo

-Toccata en Re menor de J.S.Bach ambas piezas interpretadas por Rosent Aymí.

-Ave verum, de W.A. Mozart

-Missa paschalis, de Vicente García Jullbe y Rosent Aymi, interpretadas por el organista Enric Meliá y Coral "Garcia Julbe".

Todo ello dirigido por el restaurador del órgano y director de la Coral "García Julbe" Rosent Aymi

ORGANIZA: Associació Cultural "Amics de Vallibona" PATROCINA: Ajuntament de Vallibona y Fundación Blasco de Alagón COLABORA: Coral "García Julbe"

Passejant per la Història recent. Excursió fins a la font Donzella

 

VICENT GUAL ORTI

Morella y Vallibona van ser protagonistes el dissabte 12 d'octubre d'una jornada de memòria històrica amb un recorregut a peu des de Vallibona fins a la font Donzella passant pel mas de Punta i Moli Rico al terme de Morella. Una trentena de persones van participar en l'activitat organitzada per l'associació Amics de Florencio Pla Meseguer, La Pastora. Cada octubre aquesta associació té previst organitzar una jornada dintre del cicle "Passejant per la Història recent" que repassa els fets, vivències i records de persones que van viure aquella època de la postguerra a la comarca dels Ports amb una marxa a peu fins el llocs significatius i així la gent coneix de primera mà els camins, amagatalls i masos on es van viure episodis del maquis, com ara la font Donzella de Morella, zona d'activitat guerrillera del 23 sector de l'AGLA (Agrupación Guerrillera del Levante i Aragón) o llocs on va estar el guerriller antifranquista vallibonenc Florencio Pla Meseguer, la Pastora Es tracta d'escoltar una lliçó de memòria històrica de protagonistes que encara són vius. Aquesta vegada ha estat el vallibonenc Alejandro Segura que va treballar en aquells temps en diferents masos del Barranc del Fondo i Mas de la Roca. Alejandro va parlar de l'impacte que van sofrir els masovers en mig del maquis i la Guàrdia Civil, de les contrapartides, de la repressió per part de les autoritats, així com de l'impacte negatiu que va suposar l'obligada "evacuació" obligada dels masovers als pobles com a mesura de repressió contra el maquis implantada pel general Pizarro de la Guardia Civil Pizarro. També va tenir unes paraules a favor de Florencio Pla Meseguer, la Pastora, que ell va conèixer com Teresa, dient que no era una persona dolenta, i a la que se li van donar autoria de fets criminals que pense no va tindre res a veure. A les explicacions d'Alejandro Segura es van afegir les vivències de Fidel Guimerà del mas de la Gatellera de Vallibona, i José del mas de Simfores de la Pobla de Benifassà.

A Vallibona, els familiars i amics d'Ona Meseguer li rendiren un homenatge, pel seu gran èxit aconseguit com a integrant de la Selecció Espanyola de Waterpolo, que recentment es proclamaren Campiones del Món. Ona Meseguer té llaços familiars a Vallibona i va prometre que si aconseguia medalla, vindria a Vallibona, com ja va fer quan guanyà la medalla de plata als Jocs Olímpics de Londres.

     
 
     
 
     


Manolo Pla Carles,  no oblidarem mai la teua estima per Vallibona, col.laborant sempre amb la gent del poble i les seues festes

Restauració Prigó de Sant Bernabé, serralada del Turmell, terme de Vallibona pel Col·lectiu Avinsilona

Els darrers dies ha finalitzat la restauració del prigó de sant Bernabé a Vallibona, per l'associació cultural Col·lectiu Avinsilona, amb la col·laboració de l'artista ceramista vinarossenc Xuxo (Jesús Rubio) que va pintar les rajoles amb la imatge del sant i les va donar a l'associació.

La conservació del patrimoni ha estat sempre un dels principals objectius, així ja en 2008 es va recuperar molt prop del poble "sant Marquet" un prigó dedicat a sant Marc on des de temps antics es beneïa el terme i es repartia rotllo. Aquesta vegada ha estat el prigó de sant Bernabé, a 1100 metres, dintre la finca del mas de Fonollosa. Aquest prigó també ha patit la despoblació del món rural i el seu estat era lamentable.

Des de temps immemorials es va construir aquest monument baix l'advocació de sant Bernabé, un sant amb molts més prigons, ermites i festes dedicades tant a la comarca dels Ports, com ara Ortells, Palanques, mola de la Torre d'en Guaita, Morella i de la Tinença, el Boixar, així com a l'Aragó.

Molt probablement la seva situació al més amunt de la serralada no és una coincidència i amb tota seguretat va estar relacionada amb el món de la Transhumància, des de l'ermita de santa Àgueda per la carena de la serrada del Turmell transcorre un antic assegador on el ramat feia el seu recorregut d'anada i tornada a la cerca de les pastures de la costa a l'hivern i a la muntanya a l'estiu. Precisament hi ha un descansador al punt anomenat la font de la Serra a pocs metres, on es situa el prigó de sant Bernabé, des d'on els pastors demanarien la protecció divina al mes de juny en la cerca de bones pastures.

 


Assemblea a Vallibona de la Taula del Sénia, celebrada la segona setmana de desembre

Aquest 12 d´octubre de 2014 va morir a Pena Roja de Tastavins Antonio Beltrán Sebastià, a l´edat de 79 anys, del Tossalet. Descanse en pau. Eren molt coneguts les seues creacions en fusta, de la qual cosa en vam fer un reportatge per a la nostra revista L´Esquirolet de Vallibona.

L'11 d'octubre de 2014 es va celebrar a Vallibona un altra edició de "Passejant per la història recent", activitat organitzada per l'associació Amics de Florencio Pla Meseguer. En aquesta ocasió va ser una visita guiada pel vallibonenc Fidel Guimerà Giner al mas on va viure molts anys, el mas de la Gatellera i a la cova on molts de masovers de la zona van tindre que amagar-se per tal de sobreviure als bombardeigs de l'exèrcit fascista.

 


Festa dels que compleixen 50 anys, celebrat aquest 11 d´octubre

Passejant per la Història recent 2014 Excursió fins el mas de la Gatellera. Zona d’activitat guerrillera del 23è Sector de l’AGLA. Amb Fidel Guimerà, història vivent de Vallibona, que hi va viure durant aquell temps, parlarem dels seus records; de masoveria, del pas del front de guerra, de bureos .... de la vida Masovera i del Maqui per terres Vallibonenques. Dia: 11/10/2014 Eixida 9:00h Plaça Sant Antoni, es prega puntualitat. Distància Total: 8 km Dificultat: senzilla. http://florencioplameseguer.blogspot.com.es/2014/09/passejant-per-historia-recent-2014.html També han contactat amb un escriptor que ha preparat projecte didàctic per a estudiants sobre el maqui, l'han demanat si podria vindre eixe cap de setmana per fer la presentació, estant esperant la resposta. http://homedelbosc.wordpress.com/


Vallibona, tempesta 22 8 14

-30 participants amb molts xiquets i xiquetes a la caminata de Vallibona al Boixar, organitzada pel Col•lectiu Avinsilona, el dissabte 23 d'agost de 2014. Dels Ports a la Tinença de Benifassà pel sender de Gran recorregut GR7 i dinar, conill amb fideus, a la casa refugi el Boixar- Casa la Roureda. Mireu Fotografies al facebook.

La parròquia de Vallibona ha fet una crida a tots els fidels perquè aporten la seua col•laboració econòmica per tal de poder pagar les despeses d´unes obres urgents que es van fer a la teulada. Amb les pluges de l´octubre i novembre de 2013, es va fer una gran gotellera a la sagristia. En revisar la teulada de l´església es va comprovar que necessitava una reparació urgent. El cost de la reparació va ser de 1.439,9 euros. Com que l´any anterior es va fer la vitrina de la sagristia, que va costar 2.203 euros, la parròquia no disposava de diners per afrontar la reparació de la teulada. Així que com era una obra urgent, es va decidir fer-la, pagant la factura un particular al qual ara cal tornar-li els diners. Als fidels se´ls ha repartit un full explicant i mostrant els danys i les factures de les obres fetes per tal de demanar la seua generositat que ajudarà a tancar els deutes dels diners, la qual cosa es pretén que siga abans de la fi d´any.


Vallibona, cabres salvatges, 17 8 14


Artistes a la fresca, Anna Serret

 

El 13 de Maig, ens deixà Pepe Prieto Bayona, vallibonenc consort de Conxa Pitarch Vives. Als tres dies del traspàs de Conxa, ja se li va manifestar una greu malaltia que 18 mesos després ha produït la seu mort. Pepe ha sigut l´autor de tots el llenços de l´Altar Major de l´Ermita de Sant Domingo de Vallibona, juntament amb els dels Retaules de les dos primeres Capelles laterals dedicats als Mistèris del Goig i Dolors de l´ermita, al presbiteri hi ha també dels seus pinzell les tres Alegories del Absis, El quadre de gran tamany de la Beata Joana de Aza, mare de St. Domingo i les alegories del Patronat del sant al poble i la Benedicció de Sant Domingo al poble de Vallibona. Tota una mostra de la seua estima pel poble. El dia de Sant Domingo de la Creu,a la Missa de l´ermita, es va tenir un record per Pepe i Conxa, el dia següent, a la tarda, es va celebrar una missa a la Parròquia i es van deixar les seus cendres a Vallibona , com ell havia indicat. Els dos eren socis d´Amics de Vallibona.

MIREU LES ACTIVITATS DE SETMANA SANTA, A LA SECCIÓ: PASQUA 2014


Vallibona presenta la restauració de l´antiga presó, mireu un altre vídeo


Visita oliveres mil.lenàries

Biblioteca a Vallibona. Volíem fer públic el nostre agraïment a totes les persones que amb la vostra col·laboració desinteressada hau fet possible la creació de la biblioteca municipal de Vallibona. Gràcies a les mes de cent persones i associacions que han fet donacions de llibres, hem pogut omplir les prestatgeries de la biblioteca de les antigues escoles. Encara que hem entrat de ple en l´era de la comunicació virtual, un bon llibre sempre es un bon company. Recordar-vos que podeu consultar els llibres a la biblioteca o agafar-los en préstec tots els dimecres i dijous de 9h 30 a 14h.

SANT ANTONI 2014


Petit reportatge de la Barraca i Cremà del dia de Sant Antoni a Vallibona amb certa desmesura a la banda de so musical, editat per Carles Cabrelles

Un any més des de temps inmemorials Vallibona ha complit botant foc a la barraca a la festa de sant Antoni, la gran festa de l'hivern i una de les mes arrelades a la comarca dels Ports. Dissabte 25 a les 10 del matí es va iniciar la construcció de la barraca amb el pi i la malea recollida la setmana anterior. Aquest any amb la força mecànica del tractor de Federico Guimerà el pi es va plantar al clot de la plaça de sant Antoni. Una breu aturada per esmorzar i els col·laboradors van acabar de fer l'estructura amb les barres, les portes i la coberta de savina. Al voltant de les 5 de la tarde es va fer l'entrada de la carrasca, que com els darrers anys va comptar amb les cavalleries de "Morella a Cavall", després jocs populars amb xocolatda inclosa i passeig a cavall al voltant de la barraca.

 
     
 
     
 
     

Al mateix temps Rafaela de Queretes preparava al poliesporitu el sopar de pollastre amb rovellons. En acabar la missa, la gent en procesó de les teies va anar cap a la plaça amb els gaiters de Vallibona al capdavant. A continuació es van repartir pastissets, aiguardent i mistela. Finalment les cavalleries van donar pas a sant Antoni i al dimoni, ajudat pels dimoniets i dimonis de Bètera amb espectaculars focs d'artifici i correfoc. A continuació els dimonis van botar-li foc a la barraca, el foc purificador servirà per tal de cremar totes aquells coses roines que ens envolten aquestos temps. La festa va continuar al poliesportiu amb un sopar, la típica Subhasta magnificament dirigida per Ramon Segura i Sento Cuartiella on la gent va oferir productes per recollir recursos econòmics i que la festa continue i el ball acompanyat amb l'actuació del grup Triband. Des de la Comissió de sant Antoni 2014, només podem donar les gràcies per la col·laboració i participació de tots aquells que han donat suport i han fet possible un any més la festa de sant Antoni a Vallibona. INFORMA COL.LECTIU AVINSILONA. MÉS FOTOS: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.604633229585978&type=1

El diumenge 26 de gener de 2014 a la sala Antigues Escoles de Vallibona, l'associació cultural "Amics de Florencio Pla Meseguer-La Pastora" projectà un documental, amb muntatge de Carles Cabrelles, sobre la darrera activitat de la sèrie "Passejant per la història recent" per reprendre la memòria dels guerrillers antifranquistes a les nostres comarques com ara el vallibonenc Florencio Pla Meseguer la Pastora. El darrer octubre des de Vallibona es va recòrrer a peu una ruta fins la font Donzella, al terme de Morella, indret on va haver moviments del 23 Sector de l'Agrupació Guerrillera Levante y Aragón (AGLA) moviment maqui que es va establir amb campaments a la comarca dels Ports i de la Tinença de Benifassà El vallibonenc Alejandro Segura, testimoni viu d'aquells temps va fer una xerrada al voltant de la Pastora, dels maquis i de la Guardia Civil i el seu 'impacte a la vida cotidiana dels masovers. També van participar José, del mas de Simfores de la Pobla de Benifassà i Fidel Guimerà del mas de la Gatellera de Vallibona. En acabar s'obrirà un debat obert.

Nova edició de Carles Cabrelles del documental Passejant per la història recent dels Amics de Florencio Pla la Pastora http://www.youtube.com/watch?v=8-DNLrGuVTg

DOS MAGNÍFICS REPORTATGES SOBRE VALLIBONA:

www.lacalamanda.com/territori_cultural/407/vallibona-el-ritme-natural-de-les-coses#.UqTHL22Vw40.facebook 

www.alter21.es/?p=7316

A Vallibona, malgrat la pluja, la boira i les araboges a la fi s'ha pogut tallar la malea i el pi per sant Antoni 2014

(fotos del COL.LECTIU AVINSILONA)

 
     
 
     
 
     
 

 

 

Prop d'una trentena de participants el 17 d'agost de 2013 a la Marxa Senderista Vallibona-Turmell, organitzada per l'ajuntament de Vallibona i que va comptar amb la col•laboració del Col•lectiu Avinsilona. A les 8,15 hores després del primer avituallament es va emprendre el camí de pujada fins l'ermita de santa Agueda. El recorregut va transcòrrer un tros pel sender de gran recorregut GRl7 fins el mas de santa Agueda fins coronar l'ermita. Una vegada pujada a les antenes de tv el camí va transcorrer per la carena de la serra, on es va fer el segon avituallament. Es va caminar pel coll del Tupinet, gravet de Catí, des d'on es va observar magnífiques panoràmiques del pasisatge que ens fins arribar al planet de la Serra on es va emprendre el camí de baixada camí de Vallibona, on ens esperava un bon dinar a Ca'l Garxo, i per acabar obsequi de samarretes de record de l'esdeveniment per part de l'ajuntament amb el patrocini del concessionari Angel Castejón. INFORMA COL.LECTIU AVINSILONA

 

 


La Font Fresca, a Vallibona, paratge molt concorregut  diumenge 21 de juliol

Uns 150 veïns coneixen la senda a Vallibona condicionada gràcies al projecte Morella SingleTracks Mireu-ho a Vinaròs.News


Últim cap de setmana d´abril amb bona avinguda del Cervol i Sant Marquet

 
Xafant talons per Vallibona

Ha mort Guadalupe Ortí Meseguer Diumenge, 28 d'abril de 2013 Ha mort Guadalupe Ortí Meseguer a la edat de 98 anys. (Viuda de Hipólito Mestre) Domicili: Pilar, 9 L'enterrament serà dilluns, 29 d'abril a les 11 del matí al Convent de la Divina Providència Tanatori Remsa (Avda. Llibertat) (DE DIARI DEL MAESTRAT)


Ha mort als 90 anys, el molt recordat exalcalde de Vallibona Jaume Meseguer Jovaní. També hem acomiadat Lupe Ortí Meseguer, als 98 anys.

Baixant pel Cervol, a Vallibon a en kayaks: http://vimeo.com/61263807

A Vallibona podeu veure la representació d´antics oficis (vídeo), que va elaborar en el seu dia l´associació "Amics de Vallibona"


Rogativa a Pena-Roja 2012. Foto-Muntatge fet per Carles Cabrelles a partir de fotos dels asistents

FOTOS DE JUANJO PALOMO,  J.MANUEL SERRET, FANNY QUEROL I MANEL BELLVER DE LA PASSADA NEVADA

 

     

 

     
 

     

 

     

 

     

 

 
     

 

     

 

     

 

     

SANT ANTONI A VALLIBONA

Vallibona celebró los actos en honor a Sant Antoni. Las actividades comenzaron con el montaje de la barraca. Después, hubo la misa, la procesión, la bendición de los animales y el reparto de la coqueta, el aguardiente y la mistela. El encendido de la hoguera, la cena popular en el polideportivo, con unos 300 asistentes y el animado baile fueron los actos que cerraron la completa jornada. Colaboraron caballerías de Morella a Cavall, coeteros de Bétera y los gaiteros de Vallibona (fotos LLEDÓ QUEROL I AVINSILONA)

 
     

 

MIREU COMARQUESNORD.CAT  Més fotos a comarquesnord.cat

Com tots el anys un grup de vallibonencs han col·laborat amb la comissió de Sant Antoni per tal de buscar les branques de savina i el pi, per tal de muntar la barraca. El lloc triat per tallar la malea va estar los "Bassals" a la finca de la Torreta de Vallibona. Els dimonis menuts també s'ho van passar bé i van provar la resistència del pi. Fotos José Manuel Serret

Els dies 17 i 18 de novembre del 2012 es van celebrar a Vallibona les III Jornades Micològiques al Parc Natural de la Tinença de Benifassà. Aquest any organitzades conjuntament per l’Ajuntament de Vallibona i el Parc Natural, amb la col·laboració de Somival, Arabogues, el Col·lectiu Avinsilona i l’Associació cultural Amics de Vallibona. La participació ha sigut semblant a l’any passat, una seixantena de visitants, entre els quals hi ha persones que ja van vindre l’any passat. Aquest any, s’han sumat a les jornades, uns quants xiquets que han mostrat molt d’interés pel món dels bolets. Les condicions meteorològiques de setmanes anteriors, molta pluja i poc fred, van afavorir la possibilitat de trobar molts bolets. Cal dir que ha sigut espectacular la varietat i quantitat de bolets que s’han trobat. L’eixida de reconeixement de bolets del dissabte, en els boscos del Mas de Boix, va estar limitada per la pluja que, si bé a primera hora ens va respectar, a mig matí va aconseguir que tots els participants es banyaren. Malgrat això, els bolets ho van compensar i la gent va tornar al poble satisfeta.

La identificació va ser a càrrec de Pepe Alvárez i Almudena Erasun de Somival que durant el dissabte i també diumenge van estar oferint tallers d’identificació a tots els participants. I posteriorment, l’exposició dels bolets recollits i identificats en la sala de l’Antic Hospital del poble. Els bars del poble van oferir un menú especial de bolets i l’oportunitat de poder parlar tranquil·lament amb els participants sobre micologia i altres temes de caràcter ambiental. Dissabte de vesprada hi va haver la xerrada de Natàlia Jiménez i Víctor Reverté d’Arabogues sobre el bolet com a recurs del bosc i de la seua regulació en la Comunitat Valenciana i en altres regions veïnes. A continuació José Agustí Amela de Somival va parlar sobre la toxicitat dels bolets. La jornada del diumenge va estar dedicada al aspecte gastronòmic dels bolets. En primer lloc, Almudena de Somival va oferir una xerrada sobre la conservació i cuina dels bolets; i a continuació els cuiners Sento Cuartiella i Ramón Nollà ens van delectar amb unes receptes amb bolets en directe. Per concloure, cal destacar la bona acollida i col·laboració per part de la població local. podeu trobar fotos de les jornades a http://www.vallibona.es/es/image/tid/19 (autoria: Parc Natural Tinença de Benifassà)

Una gran vallibonenca ens ha deixat, Conxa Pitarch Vives, als 67 anys d´edat i després d´una llarga malatia. La restauració del mantell de la Mare de Déu d´Agost de Vallibona, la confecció del que hi ha al pilar de l´ermita de St. Domingo i totes les estovalles actuals dels altars de l´església del poble han eixit de les seues mans. Els arranjaments del seu balcó al rosari de torxes eren treballs d´ella i el que és més gran i potser no desconeguen molts:el retaule major de St. Domingo és deu a una iniciativa seua amb el patrocini econòmic i l´empenta i ànims al seu espós, José Prieto Bayona, a qui devem tots els llenços de l´ermita. Diumenge 11 de novembre a les 12 hores s´oficiarà una missa al poble amb les seues cendres que seran dipositades a Vallibona tal com ella ho va desitjar.