PASQUA 2014 A VALLIBONA
Xerrada d'Enric Forner d'Ateneu de Natura, amb col.laboració del Col·lectiu Avinsilona de Vallibona, la Delegació de Castelló de l'Institut d'Estudis Catalans, la Fundació Huguet i l'Ajuntament de Vallibona
Vallibona presenta la restauració de l´antiga presó, mireu un altre vídeo
III Marxa Senderista Aplec dels PortsMolts participants a la 3a Marxa Senderista organitzada pel XXXVI Aplec dels Ports, Sorita 2014. Una marxa circular Vallibona-Vallibona que va sortir des de la plaça de sant Antoni pels curs del riu Cervol fins entrar al terme de Morella, mas de la Punta i molí de Rico, En esmorzar al molí els participants que van voler fer-la més llarga van caminar fins al mas de la Mola Espessa, també al terme de Morella, on van poder veure les restes d'una antiga teuleria. En tornar a Vallibona al poliesportiu del Parralet va acollir un dinar de germanor.
Tast d´oli d´oliveres mil.lenàries I
Tast d´oli d´oliveres mil.lenàries IIVallibona és el darrer poble que s’ha incorporat a l’Inventari d’oliveres mil·lenàries del Territori Sénia, al haver-se descobert 9 oliveres de més de 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra (que és la mateixa mida de les que hi ha a la resta de pobles de la Mancomunitat). De fet, algunes de les oliveres estaven totalment abandonades des de feia anys però ara al desbrossar-se alguna finca, s’han medit i afegit a l’Inventari. Ara es volen estudiar més profundament amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana. Però, mentrestant, aprofitant la presència de visitants durant aquests dies de Pasqua, l’ajuntament de Vallibona i la mancomunitat Taula del Sénia van organitzar una sortida des de la plaça de Sant Antoni, per anar a vore algunes de les oliveres mil·lenàries que hi ha al seu terme. De tarda, hi hagué a les antigues escoles de Vallibona, una xerrada i tast d’olis tant d’oliveres mil·lenàries com Via Augusta (cupatge controlat de varietats tradicionals que transmet amb el seu sabor i aromes l’essència del Territori Sénia).
Visita oliveres mil.lenàries
L'Ateneu de Natura amb la col·laboració del Col·lectiu Avinsilona i l'ajuntament de Vallibona, del 18 al 20 d'abril de 2014, aprofitant el pont de vacances, mostrarà a vallibonencs i visitants a la sala "Antic Hospital" de Vallibona, l'exposició de pòsters "Els Fòssils Castellonencs (1859-2013)". La col·lecció de pòsters recull totes les espècies noves de fòssils descrites amb material de les comarques de Castelló en la que destaquen les comarques dels Ports i Baix Maestrat. No es mostren tots els fòssils que es poden trobar a les nostres comarques sinó que apareixen només aquells que han servit als científics per descriures noves espècies per a la ciència des del primer el 1859 fins al 2013 Les figures, els noms i l'assignació genèrica són les dels treballs originals, un total de 136 fòssils de diferents edats geològiques que han estat descrits per 40 paleontòlegs de diversos països i que mostra el ric patrimoni paleontològic de les comarques de Castelló. A la mateixa sala també es podrà adquirir per als interessats el darrer número de la revista "Nemus" de l'Ateneu de Natura, que recull un article amb les espècies que es mostren a l'exposició.
Recordeu com van ser: PASQUA 2012 PASQUA 2011, PASQUA 2010, PASQUA 2.009, PASQUA 2.008, PASQUA 2.007, PASQUA 2.006, PASQUA 2.005, PASQUA 2.004 i PASQUA 2.003