L'ASSOCIACIÓ EN LES FESTES 2002
La població de Vallibona va viure un dels actes culturals més importants dels últims anys amb l'estrena oficial de l'himne de Vallibona, que han creat Josep Vicent Serret i la seua filla Anna, comptant amb l'ajuda de Paco Vives.
L'església parroquial es va omplir per complet d'espectadors que van assistir a aquest acte convertit en tot un esdeveniment, perquè fou interpretat per la banda Penyaherbés, de la població ancestralment agermanada amb Vallibona Peñarroya de Tastavins i d'Herbés, a més d'un grup de veïns formant el cor.
La banda va oferir un concert amb algunes de les seues obres més destacades. L'estrena de l'himne va ser precedit per una entrada musical solemne i la lectura de retalls de la història de la població, com la carta pobla concedida el 1233. L'Associació Musical Penyaherbés va entregar al president de l'associació cultural Amics de Vallibona, organitzadora de l'acte conjuntament amb l'ajuntament vallibonenc, una placa en agraïment per haver pensat en esta banda per a l'estrena de l'himne. Fins a tres vegades es cantà l'himne, musicat per la banda, ja que es va animar al públic a què el cantara també, repartint la lletra del mateix entre tots els assistents.
Abans d'este brillant acte, la banda Penyaherbés va protagonitzar un cercavila per tota la població, acompanyada de les reines i dames de festes i les autoritats tant de Vallibona, encapçalades per l'alcalde Federico Guimerá, com de Peñarroya, amb l'alcalde Romà Roda.
El director de la banda de música Francisco Grau Pérez, qualificava l'himne com una peça original, alegre, no arriba a ser sinuós, solemne, reflecteix bé el que és el poble, a més és fàcil de tocar, qualsevol banda que vinga ací hauria de tocar-lo. La banda va entregar el guió i les partitures originals a Amics de Vallibona perquè qualsevol banda el puga interpretar.
SET SEGLES DE GERMANDAT
Set segles porten agermanades les poblacions de Vallibona i Peñarroya de Tastavins. Tot va sorgir quan en el segle XIV, set joves de Vallibona van partir a la recerca de parella, atés que una epidèmia havia deixat la població sense dones. Les van trobar a Peñarroya i amb elles es van casar. Encara que la romeria de Vallibona a Peñarroya es realitza només cada set anys, en record d'aquells set matrimonis que van evitar el despoblament d'aquesta població dels Ports, cada estiu es desplacen autoritats vallibonenques i penyarrojencs d'un poble a un altre. Esta vegada, el contacte ha sigut major amb la presència dels músics per a estrenar l'Himne. L'alcalde penyarrojenc deia que ja estem pensant en la pròxima romeria, hem de superar la recepció que vam preparar en l'anterior.
L'alcalde destacava la vitalitat cultural del seu municipi des de 1992, quan va començar a promoure's el museu etnològic. A més, a l'ermita de la Mare de Déu de la Font, on van pernoctar els set joves vallibonenques fa set segles, s'ha creat un museu d'interpretació del porcí. Així mateix, es recupera una església gòtica i s'obrirà en breu una delegació del parc temàtic sobre dinosaures Dinópolis, on podran contemplar-se les restes de dinosaures trobades a Peñarroya.
L'associació regalà banderoles
Les notícies Actes de l'Associació Reina i dames i programa Les fotos Les fotos (II) Les fotos (II)